Korte oefengroep, focus 'Sociale Vaardigheid' (SOVA)
Psychologen Praktijk Timmers
  Met verwijzing 

Korte oefengroep, focus 'Sociale Vaardigheid' (SOVA)

Waarom?

Moeite met of problemen in sociale vaardigheden is een veel voorkomend probleem dat vaak een gevolg is van andere naastliggende of onderliggende problemen. Dit kan heel divers zijn, variërend van stoornissen zoals ADHD en ASS tot onzekerheid, grote verschillen in de opbouw van het intelligentieprofiel of temperamentskenmerken. De oorzaak kan dus enorm divers zijn, waardoor er wordt gekozen voor een combinatie van individueel maatwerk op de kindeigen problematiek en een meer algemene groepsgewijze training voor dit veel voorkomende probleem. Moeite in sociaal verkeer kan namelijk een grote impact hebben op het dagelijks leven.

Hoe werkt de groep?

Een korte oefengroep die aanvullend werkt op een individuele behandeling. Bij deze groep ligt de focus op Sociale Vaardigheden. Naast een individueel behandeltraject gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, bieden we een oefengroep aan waarin het geleerde in een meer natuurlijke situatie kan worden ingezet en geoefend.

De groepen zijn kort en hebben een specifieke focus: samen met andere kinderen spelen, interacteren en samenwerken. Oefenen met wat jij en de andere kinderen in individuele therapie hebben geleerd. Doordat het een kortere groep is en er individuele trajecten naast lopen, ontstaat er een behandeltraject met het beste van twee werelden. Sociale vaardigheden oefen je immers in interactie met anderen. Groepsbehandelingen zijn echter niet op maat, vaak erg intensief qua tijd en er zit een grotere wachttijd op omdat er een groep kinderen moet zijn die allen aan de criteria voldoen. Zodra de groep eenmaal is gestart kan het ook lang duren voordat een volgende groep start.

Beschikking, tijdsduur en frequentie

De groep is onderdeel van behandeling en kan dus in behandelcodes worden geboden, zoals de generalistische GGZ (540001) of in ontwikkelingsproblemen (45A53). Het betreft 4 bijeenkomsten van 1,5 uur (totale tijd 8 uren inclusief voorbereiding) en is onderdeel van een individueel maatwerk traject. De uren hiervoor komen hier dus nog bij en kunnen in één complete beschikking afgegeven worden.

De groep is niet geschikt om alleen zelfstandig te beschikken, aangezien de focus daarvoor te smal en te kort is. In voorliggend veld zijn hiervoor wel eventueel trainingen beschikbaar, zoals de Kanjertraining die veel scholen zelf aanbieden.

  • Korte duidelijke focus op oefening en leren door ervaring van wat in individuele therapie is behandeld.
  • Met andere leeftijdgenoten, allen ook met een hulpvraag.
  • Inzetbaar op verschillende momenten in therapie: aan het begin als observatie, in het midden als oefenmoment of aan het einde als puntjes op de i.
  • Gebruik maken van de kracht van groepsgewijs werken maar met alle voordelen van individueel maatwerk.
  • Korter van traject met duidelijk aanvullend doel dus minder weerstand.
  • Een groep brengt mogelijkheid met zich mee om meer therapeuten gelijktijdig te laten deelnemen en dus meer disciplines bij elkaar te brengen zoals bijvoorbeeld psycholoog, psychomotore therapeut, speltherapeut of activiteitenbegeleider.
  • Gebruik makend van 'zo natuurlijk mogelijke' situaties: samenspel op een grasveld, op een plein of in een grote ruimte. We hebben alle faciliteiten hiervoor binnen ons pakket.
Laatst bijgewerkt: 02-03-2020

  Met verwijzing 

Voor het aanvragen van dit product heb je een besluit van de gemeente nodig.

Productcode:   54001 Generalistisch GGZ

Specifieke kenmerken product
Voor de jeugdige met matige/zware psychische of psychiatrische problematiek, oftewel met een (vermoeden van) een enkelvoudige DSM-benoemde stoornis in combinatie met een gemiddeld tot lage beperking van het functioneren.
Betreft diagnostiek (bepalen of er sprake is van een DSM-benoemde stoornis en de  mogelijkheden en beperkende factoren binnen een ziektebeeld) en/of behandeling gericht op het ontwikkelen van inzichten in eigen handelen en het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Opleidingsniveau
Eisen Basis GGZ

Duur
6 maanden

Specificaties

Soort aanbod
  Met verwijzing 
Productcode   54001 Generalistisch GGZ
Vestigingen
  •   Arendstraat 37-a, 4901JJ Oosterhout NB
  •   Molenstraat 44, 4944AD Raamsdonk
Domein
  Jeugd/Beschermd wonen
Leefgebied Opvoeden
Leeftijd Jeugd (tot 18 jaar)
Leeftijd Jeugd 6-12 jaar
Soort aanpak Behandeling
Specialisme
Meertaligheid
Locatie aanbod

Locaties

Deze dienst is beschikbaar op de volgende locaties:

Oosterhout NB (Arendstraat)
Arendstraat 37 a
4901JJ Oosterhout NB
 Beschrijving
0162-427535
Bereikbaar: werkdagen
Routebeschrijving

Raamsdonk (Molenstraat)
Molenstraat 44
4944AD Raamsdonk
 Beschrijving
0162 427 535
Bereikbaar: werkdagen
Routebeschrijving