Gezinshuiszorg zelfstandigheidstraining 46A06
Gezinshuis ELNoor
 Met verwijzing 
Locatie
Breda

Gezinshuis ELNoor

El Noor is een pedagogisch interculturele gezinshuis waarbij elk kind wordt geaccepteerd zoals hij/zij is. Je krijgt bij ons de kans om jezelf te ontwikkelen en je eigen kwaliteiten tot ontplooiing te brengen. 

Bedrijfsprofiel

Gezinshuiszorg zelfstandigheidstraining 46A06

Uitgebreide omschrijving

Bij gezinshuis El Noor is er de mogelijkheid om door te groeien. Als de jongeren toe zijn aan meer zelfstandigheid, kunnen ze vanaf ongeveer 16 jaar beginnen met een zelfstandigheidstraject. Ze kunnen ook na hun 18e verjaardag bij ons blijven wonen.
We hebben hiervoor drie plekken in ons huis.

Wij zijn als gezinshuisouders ook voor deze jongeren altijd beschikbaar als dat nodig is. Doordat de jongeren (meestal) eerst in het gezinshuis gewoond hebben, is dit een heel natuurlijk proces: binnen een veilige, vertrouwde omgeving doorgroeien naar meer zelfstandigheid, met bekende mensen in de buurt, waar je altijd op terug kunt vallen.

Samen gaan we dan ook weer verder op zoek naar een volgende woonplek, als de jongeren daar aan toe zijn.

Wat is de methodiek/aanpak van ondersteuning?

Doel: Het aanleren van een aantal praktische vaardigheden die horen bij zelfstandig wonen zoals wassen, strijken, koken, budgetteren en plannen. 

Stap voor stap worden vaardigheden aangeleerd en geoefend, passend bij de ontwikkeling en behoefte van de jongere zelf. Bijvoorbeeld zelf leren zorgen voor warme maaltijden, een eigen baantje hebben, de was leren doen, de badkamer schoon maken, leren omgaan met een weekbudget. Deze vaardigheden worden aangeleerd op een manier die past bij het ontwikkelingsniveau van de jongere.

Aanpak: het leren van vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te kunnen wonen. Samen wordt er gekeken naar wat je al kunt, wat je nodig hebt en wat je nog wil leren. 

Woonruimte: de hulpverlener bespreekt hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken, maar gaat ook praktisch samen met je aan de slag als daar behoefte aan hebt (bijbaan zoeken, gesprek op school, een financieel plan/overzicht maken, omgaan met formulieren etc). 

Zodra je alle vaardigheden onder de knie hebt die horen bij zelfstandig wonen en je ook financieel onafhankelijk bent, zal de begeleiding stoppen. 

 

Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

 Met verwijzing 

Voor het aanvragen van dit product heb je een besluit van de gemeente nodig.

Productcode:   44A06 Gezinshuiszorg zelfstandigheidstraining

Specificaties

Soort aanbod Met verwijzing
Productcode
44A06 Gezinshuiszorg zelfstandigheidstraining
Vestigingen Tongerenstraat 73, 4826LE Breda
Leeftijd Jeugd (tot 18 jaar)
Leeftijd Jeugd
Specialisme Trauma- en stress gerelateerde stoornissen, Hechtingsproblematiek, Ontwikkelingsstoornis/- problematiek, Pleegzorg en (licht) Verstandelijke beperking
Meertaligheid Nederlands, Marokkaans, Arabisch, Engels, Frans en Italiaans
Locatie aanbod Verblijf op locatie

Locaties

Deze dienst is beschikbaar op de volgende locatie:
Breda 
 Hoofdvestiging
Tongerenstraat 73, 4826LE Breda
Bereikbaar: werkdagen en weekend