Faalangst / zelfvertrouwen
Praktijk Rob Minten
  Met verwijzing 

Faalangst / zelfvertrouwen

Presteren

De huidige maatschappij vraagt van eenieder een prestatie te leveren. Er is tegenwoordig een sterk maatschappelijke focus op presteren en ontwikkelen. Dat begint al vroeg. Denk maar aan basisscholen die een eerste CITO toets afnemen bij kleuters. Ook consultatiebureau’s meten in de eerste levensjaren of de ontwikkeling van de kinderen ‘volgens schema’ loopt.

Het komt voor dat een angst ontstaat die het moeilijk maakt om te presteren. Er blokkeert iets wanneer een prestatie wordt gevraagd. Dat kan op de basisschool zijn bij nog heel jonge kinderen maar ook bij adolescenten en volwassenen. De angst om te falen wordt zo groot dat falen nog maar de enige optie lijkt te zijn. Voor mensen met faalangst is de druk op prestatie zo groot dat het een last wordt. Want je wil het graag goed doen, maar je krijgt het niet (meer) voor elkaar.

Niet enkel op school

Faalangst zie ik breder dan alleen op school of werk. Het kan ook opspelen als je iets vraagt aan een vreemde. Of wanneer je moet spreken voor een grote groep mensen.

Aanpak

In de aanpak van faalangst werk ik volgens een zelfde visie bij zowel kinderen als volwassenen, alleen ziet dat er in de praktijk anders uit. Bij de behandeling van faalangst bij kinderen zijn de ouders aanwezig tijdens de sessies, om getuige te zijn van het proces. Ik gebruik daarnaast meer materialen (denk aan bijvoorbeeld klei en potloden) en creatieve methoden die aansluiten bij het kind. De communicatie verloopt dus niet enkel middels taal, maar ook via activiteiten.

Bij volwassenen en adolescenten is taal meer de basis, naast het gebruik van materialen.

Anders omgaan met faalangst

Vanuit jouw verhaal werken we aan het vergroten van zelfvertrouwen als ook het anders omgaan met de druk die je voelt als je moet presteren. Uitgangspunt is meestal niet het volledig laten verdwijnen van de angst, maar het anders omgaan met angst en druk.

Waarschijnlijk heb je al heel veel adviezen gekregen van mensen die betrokken bij je zijn hoe met je faalangst om te gaan. Ik ga niet hetzelfde doen, omdat deze adviezen je niet hebben geholpen. Niet meer van hetzelfde. Ik ga op zoek met jou naar manieren om er anders mee om te gaan.

Mijn ervaring is dat de narratieve therapie mensen verder helpt op dit gebied. Al binnen een paar gesprekken komt er beweging in de vaste denkpatronen die invloed hebben op de faalangst.

Laatst bijgewerkt: 02-03-2020

  Met verwijzing 

Voor het aanvragen van dit product heb je een besluit van de gemeente nodig.

Productcode:   45A05 Begeleiding Midden

Specificaties

Soort aanbod
  Met verwijzing 
Productcode   45A05 Begeleiding Midden
Vestigingen   Laan van Liedekerke 19, 4835CC Breda
Domein
  Jeugd/Beschermd wonen
Leefgebied Meedoen in de samenleving, Opvoeden en Opleiding en leren
Leeftijd Jeugd (tot 18 jaar) en Jongvolwassenen (16 t/m 27 jaar)
Leeftijd Jeugd
Soort aanpak Behandeling en Begeleiding
Specialisme Opvoed- en opgroeiproblematiek en Thuiszitter
Meertaligheid
Locatie aanbod Thuis - ambulant en Ondersteuning op locatie

Locaties

Deze dienst is beschikbaar op de volgende locatie:

Breda (Laan van Liedekerke)
Laan van Liedekerke 19
4835CC Breda
06-41156758
Bereikbaar: werkdagen
Routebeschrijving