Activerende begeleiding in groep voor tieners
Psychologen Praktijk Timmers
  Met verwijzing 

Activerende begeleiding in groep voor tieners

 

In groepsverband actief bezig zijn met leeftijdgenoten. Dat is aan de ene kant heel vanzelfsprekend maar voor sommige jongeren is de drempel om dit te doen te hoog geworden. Daarom bieden wij activiteiten aan in groepsverband waarop de nadruk ligt op sociaal contact maken en je wereld vergroten. Laagdrempelig, laag in beschikking code en lokaal aangeboden.

Voor wie?

De doelgroep betreft jongeren van 12 tot 24 jaar, met eventueel een stoornis is autistisch spectrum (ASS), ADHD, maar ook andere psychische klachten zoals depressie of laag zelfbeeld.

Waarom?

Activeren is erg belangrijk voor een gezonde psyche. Activering geeft energie en het geeft contact. Het geeft soms ook weer de broodnodige succeservaring en sociaal contact. Verhalen om mee thuis te komen, een reden om achter je computer vandaan te komen of uit je bed. Wellicht inspireren de activiteiten om het vaker zelf te doen. We maken gebruik van minimale en alledaagse middelen. Geen dure uitjes, gewoon met wat je in Oosterhout en omgeving kunt doen.

Wat?

Wij bieden alledaagse activiteiten voor jongeren, zowel jongens als meiden. Geslacht wordt meestal gescheiden en groepen worden samengesteld op basis van niveau, leeftijd en interesses. Er wordt met kleine groepen gewerkt (max. 1 op 4). Er is een onderscheid in 3 categorieën:

Sportify

Actief en sportief bezig zijn. Mountainbiken, fitness, potje voetballen, zwemmen, noem maar op. Als het maar actief en sportief is. Echt even fysiek bezig, goed voor de conditie en goed voor het hoofd. Met elkaar!

Creatime

Creatief bezig zijn. Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop en schep iets voor en door jezelf. Kan van alles zijn, als het maar creatief is. Afhankelijk van de middelen en locatie die we tot onze beschikking hebben. Kan het dus eenvoudiger creatief bezig zijn, tot grotere projecten zoals een schommelbank voor in een boom, bloembakken maken of sleutelen aan een motortje. Kortom je hersenen en je handen inzetten om iets te maken. Of meehelpen in onderhoud: tuinieren, verven kortom je handen uit de mouwen en resultaat zien van je werk. Met elkaar en voor elkaar!

Sur5:

Even lekker rauwdouwen. Buiten actief bezig zijn, in de natuur. Met minimale middelen en vooral lekker buiten jezelf uitdagen. Soms ook gewoon een taak aanpakken die gedaan kan of moet worden: handen uit de mouwen en gaan. Doorzettingsvermogen, probleem oplossend vermogen en even flink uit je comfortzone komen. Een mix dus van nuttig bezig zijn met je handen tot lekker de natuur rondom Oosterhout in en genieten.

2bCool:

Goed en gezellig contact hebben met elkaar, als leeftijdgenoten. De activiteit is meer huiselijk gericht, eventueel met een maaltijd. Actieve of passieve activiteit en ruimte voor gesprek met elkaar. De activiteiten wisselen, de opzet niet. Gewoon een dagdeel doorbrengen met een gezellige groep leeftijdgenoten, wat chillen, met elkaar koken, kortom vorm geven aan het dagdeel met eigen inbreng.

Alle activiteiten gaan uit van leren door ervaring en gebruik maken van de groep. Leeftijdgenoten zijn de belangrijkste beïnvloeders op deze leeftijd. Door de groep ook sturing te geven, wordt een positief groepsklimaat gecreëerd. Waarin gesprekken op gang kunnen komen over je problematiek, maar ook gewoon tijd is om een goed contact te hebben en daardoor weer te groeien in je sociale vaardigheden en zelfbeeld.

Deze activiteiten zijn soms dus ook ondersteunend aan een totaal van hulptraject. Waarin psychoeducatie, zelfinzicht en behandeling geboden wordt en dit een middel is om de behandeling toe te kunnen passen en zo te oefenen met je zelf gestelde doelen.

 

Zorg op maat: wij maken zorgcombinaties

Om goed zorg op maat te leveren combineren wij verschillende vormen en disciplines. Dat betekend vaak ook een combinatie van beschikking codes. Activerende begelelding kan op zichzelf staan, maar kan ook goed gecombineerd worden met (duurdere) vormen van behandeling zoals 540001 of 45a53 trajecten. Door niet alleen verschillende aanpakken maar ook codes te combineren houden we zorg effectief en ook betaalbaar. 

Laatst bijgewerkt: 04-03-2020

  Met verwijzing 

Voor het aanvragen van dit product heb je een besluit van de gemeente nodig.

Productcode:   45A05 Begeleiding Midden

Specificaties

Soort aanbod
  Met verwijzing 
Productcode   45A05 Begeleiding Midden
Vestigingen
  •   Arendstraat 37-a, 4901JJ Oosterhout NB
  •   Molenstraat 44, 4944AD Raamsdonk
Domein
  Jeugd/Beschermd wonen
Leefgebied Meedoen in de samenleving en Opvoeden
Leeftijd Jeugd (tot 18 jaar) en Jongvolwassenen (16 t/m 27 jaar)
Leeftijd Jeugd 12-18 jaar
Soort aanpak Structuur bieden en Dagbesteding en activering
Specialisme Opvoed- en opgroeiproblematiek en Ontwikkelingsstoornis/- problematiek
Meertaligheid
Locatie aanbod

Locaties

Deze dienst is beschikbaar op de volgende locaties:

Oosterhout NB (Arendstraat)
Arendstraat 37 a
4901JJ Oosterhout NB
 Beschrijving
0162-427535
Bereikbaar: werkdagen
Routebeschrijving

Raamsdonk (Molenstraat)
Molenstraat 44
4944AD Raamsdonk
 Beschrijving
0162 427 535
Bereikbaar: werkdagen
Routebeschrijving